AWS Toolkit Kurulumu ve Örnek Proje Yapılandırması

Özkan Şahan
inventiv
Published in
7 min readOct 8, 2021

--

Amazon Web Services(AWS), dünyanın en yaygın ve en ayrıntılı bulut bilişim hizmetleri sunan platformudur. Güvenilir olması, düşük maliyetli olması ve kullanımı kolay olması nedenleriyle özellikle startup’lar tarafından tercih edilmektedir.

Bu yazıda Viual Studio üzerine AWS Toolkit kurulumunun nasıl yapılacağını ve sunucusuz örnek bir uygulama geliştirilip bu uygulamaya nasıl erişilebileceğini inceleyeceğiz.

AWS Hesabının Oluşturulması ve Kullanıcı Eklenmesi

AWS toolkit kurulumuna başlamadan önce AWS hesabı açmamız gerekiyor. Bunun için AWS adresine erişip “Konsolda Oturum Açın” butonuna tıklayalım. Açılan ekrandan “Create a new AWS account” butonuna tıklayalım.

Gelen ekrandaki kullanıcı bilgilerini doldurduktan sonra “Devam et” botununa tıklayalım.

Gelen ekrandaki iletişim bilgilerini girdikten sonra “Devam et” botununa tıklayalım.

Gelen ekrandaki kart bilgilerini girip “Devam et” botununa tıklayalım. Ücretsiz kullanım için de olsa doğrulama nedeniyle kart bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir. 1 dolar/euro provizyon olarak kartınıza yansıtılacak daha sonra provizyondan kaldırılacaktır. Güvenli olması açısından sanal kart bilgilerinizi girmenizi öneririm.

Gelen ekrandaki telefon bilgilerini girip “SMS gönder” botununa tıklayalım. Telefon numaranızı doğru girdiğinize emin olun çünkü doğrulama için telefonunuza kısa mesaj gönderilecek. Gelen kısa mesajdaki doğrulama kodunu girip bir sonraki adıma geçelim.

Gelen ekrandaki ücretsiz planı seçip hesap oluşturma adımlarını tamamlayalım.

Gelen ekrandaki “AWS Management Console’a gidin” butonuna tıklayıp yönetim panelini açalım. Kayıt olduğumuz eposta adresimiz ve şifremiz ile oturum açalım.

Yönetim paneli ekranından “All Services” altından Identity and Access Management(IAM)’ı seçelim.

Açılan paneldeki sol menüden “Users” linkini tıklayalım.

Açılan ekrandan geliştirme yapabilmemiz için kullanıcı ekleyeceğiz. “Add User” butonuna tıkladıktan sonra kullanıcı adı belirleyip Access Type’ı aşağıdaki gibi “Access Key” olarak seçip bir sonraki adıma geçelim.

Açılan ekrandan eklemek istediğimiz kullanıcıya “administrator” yetkisi tanımlayacağız. Bunun için ekrandaki “Attach existing policies directly” kutucuğunu seçtikten sonra aşağıdaki gibi “Administrator Access” yetkisini seçip bir sonraki adıma geçelim.

Bir sonraki adımda isterseniz “Tags” ekleyebilirsiniz. Bu adım isteğe bağlı olduğundan bir şey yapmadan bir sonraki adıma da geçebilirsiniz. Bir sonraki adımda eklemek istediğimiz kullanıcıya ait genel bilgileri görürüz. Herhangi bir problem yok ise “Create User” butonuna tıklayıp kullanıcı oluşturma adımlarını tamamlayalım.

Kullanıcı oluşturulduktan sonra ekranda “Access key ID” ve “Secret access key” bilgileri görüntülenecektir. Bu iki bilgiyi saklamanız önemli çünkü birincisi bu bilgileri AWS Toolkit kurulumundan sonra Visual Studio editörü üzerinden AWS hesabımıza bağlanmak için kullanacağız. İkincisi ise bu bilgileri bir daha yönetim paneli ekranından bulmanız mümkün değil. Eğer bu iki bilgiyi kaybederseniz yönetim paneli ekranından mevcuttaki kullanıcıyı silip kullanıcı ekleme adımlarını takip ederek tekrar kullanıcı oluşturmanız gerekmektedir.

Böylelikle AWS hesabımızı ve geliştirme yapmak için kullanacağımız yetkilendirilmiş kullanıcıyı oluşturmuş olduk. Şimdi AWS Toolkit kurulumuna geçebiliriz.

AWS Toolkit Kurulumu

Visual Studio kurulumu için öncelikle buradan kurulum dosyalarını indirebileceğimiz adrese gidelim. Ekrandan kullandığımız Visual Studio sürümüne göre kurulum dosyalarını indirelim. Bilgisayarımda Visual Studio 2019 kurulu olduğu için örnekleri bu editör üzerinden anlatacağım.

İndirdiğimiz dosya üzerinden Visual Studio 2019'u seçip kurulumu tamamlayalım.

Kurulum tamamlandıktan sonra Visual Studio’yu açtığınızda “AWS Getting Started” ekranını göreceksiniz. Eğer açılmazsa Extensions altındaki AWS Toolkit yolunu takip ederek ekranı açabilirsiniz.

Ekranda aşağıda görebileceğiniz gibi daha önceden oluşturduğumuz kullanıcı bilgilerini girebileceğimiz alanlar bulunmaktadır. Bu bilgileri bir kez girip kaydettikten sonra oluşturduğumuz kullanıcı ile hesabımızı bağlamış olacağız.

Kullanıcı bilgilerimizi girdikten sonra sol kısımda “AWS Explorer” panelinin açıldığını göreceğiz. Burada kullandığımız bulut bilişim hizmeti bölgesini ve geliştirdiğimiz uygulamaların deploy bilgilerini görüntüleyebiliriz.

Böylelikle AWS Toolkit kurulumunu tamamlamış olduk. Şimdi örnek projemize geçebiliriz.

Örnek Proje Yapılandırması

Örnek olarak sunucusuz bir uygulama geliştirip, bunu bulut sunucuya yükleyip postman üzerinden uygulamaya istek yapacağız.

Bunun için öncelikle Visual Studio üzerinden yeni bir proje açacağız. Yeni proje oluşturma ekranından “AWS Serverless Application” tipini seçeceğiz. Ben örnek uygulamayı C# üzerinden yapacağım için aşağıdaki gibi “.NET Core - C#” tipindeki projeyi seçiyorum. Proje tipini seçtikten sonra bir sonraki adıma geçebiliriz.

Eğer AWS Toolkit kurulumundan sonra AWS proje tipleri yeni proje oluşturma ekranında görüntülenemez ise arama kutucuğundan arama yaparak AWS proje tiplerine erişebilirsiniz. Eğer buna rağmen AWS proje tipleri görüntülenmiyorsa ekrandaki proje tipleri seçeneğinden aşağıdaki gibi tüm proje tipleri seçeneğini seçmeniz gerekmektedir.

Proje adını girdikten sonra bir sonraki adıma geçelim.

Açılan “AWS Select Blueprint” ekranındaki tiplerden boş sunucusuz uygulama seçeneği ile proje oluşturma adımlarını tamamlayalım.

Proje üzerinde çalışacağımız iki dosya bulunmaktadır. Bunlar Function.cs ve serverless.template dosyalarıdır. Function.cs geliştireceğimiz uygulamanın kodlarının olduğu sınıftır. Boş sunucusuz uygulama varsayılan olarak “Hello World” uygulaması ile birlikte açılmaktadır.

Üzerinde çalışacağımız diğer dosya olan serverless.template dosyasında ise uygulamanın dışarı açtığı servisin yapısını ve özelliklerini görebiliriz. “Hello World” uygulaması dışarıya varsayılan olarak “GET” isteği ile açılmıştır.

Proje mevcut haliyle derlenebilir olmalıdır. Eğer derleme esnasında referans kaynaklı bir hata ile karşılaşırsanız öncelikle proje özelliklerinden .NET Core framework’ünüzü kontrol edin. Proje varsayılan olarak .NET Core 3.1 framework’ünü kullanmaktadır.

Eğer listede .NET Core 3.1 seçilemiyorsa bilgisayarınızda bu framework’ün kurulu olduğundan emin olun. Framework kurulu ve yine de seçilemiyorsa bu durumda Visual Studio editörünün güncel olup olmadığını kontrol edin. Güncel olmayan editör üzerinden framework kurulu olsa bile ilgili framework seçilemiyor. Güncelleme için editörden Help>Check for update yolunu kullanabilirsiniz.

Geliştirme yapmadan önce mevcut “Hello World” uygulamasını buluta aktarıp postman üzerinden istek yapalım. Bunun için proje üzerinde sağ tıklayıp “Publish to AWS Lambda” seçeneğine tıklayalım.

Açılan ekrandan “Stack Name” alanına projenin bulutta görüntülenmesini istediğimiz adı verelim. “S3 Bucket” alanını ise yanındaki “New” butonuna tıklayarak isimlendirebilirsiniz. Son olarak “Publish” butonuna basıp aktarımı başlatalım.

Aktarım tamamlandıktan sonra uygulamaya erişebileceğiniz URL bilgisi ekranda görüntülenecektir.

Bu URL’e postman üzerinden GET isteğinde bulunduğumuzda servisten “Hello AWS Serverless” cevabını alacağız.

Uygulamanın kurulu olduğu yer ise “AWS Explorer” panelinde aşağıdaki gibi görüntülenmektedir.

Uygulamadan GET isteğini yapabiliyoruz. Buna ek olarak bir de POST isteği yapabileceğimiz geliştirmeyi yapalım. Bunun için öncelikle Function.cs içerisinde bir input struct’ı tanımlayalım. Bu struct’a “Name” adında bir alan ekleyelim.

Sonrasında ise request body’sinde gelen isme merhaba diyen aşağıdaki gibi bir post metodu ekleyelim.

Geliştirmiş olduğumuz post metoduna dışarıdan erişebilmek için ise serverless.template dosyasındaki “Resources” kısmına aşağıdaki kodu ekleyelim.

Geliştirmelerimizi tamamladıktan sonra tekrar buluta aktarım yapabiliriz. Bunun için daha önceden yaptığımız gibi “Publish to AWS Lambda” ile aktarımı başlatacağız. Bu sefer herhangi bir bilgi girmemize gerek kalmadan daha önceden girdiğimiz bilgiler ekranda görüntülenmesi gerekmektedir. “Publish” butonuna tıklayarak aktarımı başlatabiliriz. Aktarım tamamlandığında ise bu sefer güncellemenin yapıldığına dair bir bilgilendirme görüntülenecektir.

Uygulamamızı kontrol etmek için postman üzerinden aşağıdaki gibi bir “Post” isteğini gerçekleştirelim.

Tebrikler!

Yazıyı bu bölüme kadar okuduysanız artık dilediğiniz gibi sunucusuz uygulama geliştirip bulut aktarımı üzerinden erişilebilmesini sağlayabilirsiniz. Umarım faydalı olmuştur.

Okuduğunuz için teşekkürler.

Önemli Not : Buluta aktardığımız uygulamaları AWS Explorer üzerinden sağ tıklayarak kaldıralım. Böylelikle Amazon’dan gelecek sürpriz bir faturayla karşılaşma ihtimalimizi ortadan kaldıralım :)

--

--